Υπόμνημα της ΣΕΑΑΝ για τα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (Σ.Ε.Α.ΑΝ.)
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ
Χαλκοκονδύλη 37, Αθήνα, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 210 52 21 411, Email:eskamea@otenet.gr

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αθήνα 28-07-2015
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο
ΘΕΜΑΤΑ:
1) Σοβαρές ανησυχίες σε αναπήρους και χρονίως πάσχοντες για περικοπές σε συντάξεις αναπηρίας και επιδόματα στο μνημόνιο 3.
2) Καταγγελίες για κατάφορες, εγκληματικές περικοπές στα ΚΕΠΑ αναπήρων και χρονίως πασχόντων.
3) Απαράδεκτη κατάσταση για περιθαλπόμενους και εργαζόμενους στα Ιδρύματα Πρόνοιας και τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής.
Κύριε Υπουργέ,
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), επανειλημμένα έχει υποβάλει τα επείγοντα αιτήματα των αναπήρων και των χρονιών πασχόντων και των οικογενειών τους.
Αιτήματα που απορρέουν από τα δραματικά προβλήματα που βιώνουν οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειες και είναι επιτακτική και ζωτικής σημασίας η άμεση ικανοποίηση τους. Τα προβλήματα αυτά είναι το αποτέλεσμα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Προβλήματα που πήραν τραγικές διαστάσεις και γενικευμένο χαρακτηριστικά στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης με τα μνημόνιο 1 και 2 και τους εφαρμοστικούς νόμους.
Προβλήματα που αναμένεται να πάρουν εκρηκτικές διαστάσεις με την εφαρμογή του μνημονίου 3, τα προαπαιτούμενα αλλά και τους εφαρμοστικούς νόμους, μείωση συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών, κατάργηση ΕΚΑΣ, αύξηση ΦΠΑ στα ήδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ΕΝΦΙΑ, συρρίκνωση κοινωνικών δαπανών και υπηρεσιών κλπ.
Γενικευμένη ανησυχία επικρατεί στις οικογένειες των ΑΜΕΑ αλλά και γενικότερα των εργαζόμενων μπροστά στο Μνημόνιο 3 και την ψήφιση του τελευταίου νόμου για τα ΚΕΠΑ, που σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη σφαγή στα ΚΕΠΑ, όλα αυτά μαζί μας οδηγούν σε νέες γενικευμένες περικοπές. Η σφαγή στα ΚΕΠΑ ξελύσετε μέσω της μείωσης των ποσοστών αναπηρίας, την ένταξη της λειτουργικότητας ως στοιχείο της κρίσης αλλά και της ουσιαστικής κατάργησης της ασφαλιστικής - επαγγελματικής ικανότητας του εργαζόμενου. Με αποτέλεσμα χιλιάδες σακατεμένοι εργαζόμενοι, ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες να μένουν χωρίς συντάξεις αναπηρίας, επιδόματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (οι συνταξιούχοι αναπηρίας του ΙΚΑ από το 14% που ήταν στο σύνολο, έχουν μειωθεί κάτω του 8%, οι επιδοματούχοι ΑΜΕΑ από 210.000 που ήταν πριν την λειτουργία των ΚΕΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ του Υπουργείου Εργασίας, μειώθηκαν σε 160.000).
Η ανησυχία αυτή εντείνετε από πληροφορίες ότι στο Μνημόνιο 3 με την υιοθέτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ περιλαμβάνονται γενικευμένες περικοπές στα επιδόματα των ΑΜΕΑ, γενικευμένο χτύπημα στο θεσμό των αναπηρικών
συντάξεων με δεδομένη την ύπαρξη συγκεκριμένης έκθεσης - κατεύθυνσης του
ΟΟΣΑ το Σεπτέμβρη του 2013 για τα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας στην Ελλάδα, έκθεση που απαιτεί τη μείωση κατά τα 2/3 των δαπανών για κοινωνικά επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις από το 1% του ΑΕΠ στο 0,3%).
Η υλοποίηση μιας τέτοιας κατεύθυνσης για να στηριχτούν τα κέρδη των ολίγων επιχειρηματιών και οι απαιτήσεις των δανειστών θα εξελιχθεί σε ένα μαζικό έγκλημα ενάντια στην εργατική τάξη, τους αναπήρους και χρονίως πάσχοντες τον λαϊκών οικογενειών.
Θα δουλεύει ο εργαζόμενος, θα σακατεύεται στην δουλειά του αλλά δεν θα μπορεί να πάρει σύνταξη επειδή του άφησε ο πάππους του ένα χωράφι, επειδή παίρνει ενοίκιο από μια γκαρσονιέρα ή επειδή μπορεί να ασκήσει κάποια άλλα επαγγέλματα.
Λες και το κράτος έχει εξασφαλίσει δουλειά στους αρτιμελείς και θα εξασφαλίσει δουλειά τώρα και στους ανάπηρους.
Εμείς δεν θα είχαμε αντίρρηση ο εργαζόμενος μετά από ένα ατύχημα ή πρόβλημα υγείας, εφόσον διατηρεί κάποια ικανότητα προς εργασία, να επανεντάσσετε στην παραγωγή αλλά με όρους ασφάλειας, με συνθήκες και όρους εργασίας που θα παίρνουν υπόψη τα όρια της αναπηρίας του εργαζόμενου. Ενώ θα του εξασφαλίζεται ένα πρόσθετο εισόδημα και ποιότητα παροχών που θα καλύπτουν τις ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία. Όμως ποιο κράτος, ποιες υπηρεσίες ; Εδώ δεν υπάρχουν ούτε καν κέντρα αποκατάστασης.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ
Το χτύπημα του θεσμού των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων των
ΑΜΕΑ θα είναι αίτια πολέμου, απόφαση για γενικευμένο αγώνα για τους εργαζόμενους, τους ανάπηρους, τους χρονίως πάσχοντες και τις οικογένειες τους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Απαιτούμε:
  • Ούτε 1€ περικοπή στις συντάξεις αναπηρίας και στα επιδόματα των ΑΜΕΑ.
  • Να μην διανοηθεί η κυβέρνηση να εντάξει στο Μνημόνιο 3 ούτε μία γραμμή από την έκθεση του ΟΟΣΑ για τις συντάξεις αναπηρίας και τα επιδόματα των ΑΜΕΑ.
  • Κανένας ανάπηρος και χρονίως πάσχοντας χωρίς δωρεάν και υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την δωρεάν εξασφάλιση σε όλους αυτούς των αναγκαίων τεχνολογικών βοηθημάτων. Όλα αυτά ανεξάρτητος ποσοστού αναπηρίας, αν είναι εργαζόμενος ή άνεργος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, Έλληνας ή μετανάστης.
  • Να παρθεί πίσω η διάταξη του τελευταίου νόμου για τα ΚΕΠΑ που προβλέπει προέγκριση από τις υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων για να παραμπευθεί κάποιος στα ΚΕΠΑ, διαδικασία που στην πράξη θα χρησιμοποιηθεί σαν ένα πρώτο επίπεδο μαζικών περικοπών.
  • Να δοθεί επίδομα σε κατηγορίες αναπήρων που έως τώρα δεν παίρνουν, όπως κωφούς, σκλήρυνση κατά πλάκας, γεροντική άνοια.
  • Μαζικές προσλήψεις ΑΜΕΑ, γονέων και κηδεμόνων με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με ευθύνη του κράτους. Να προσλαμβάνονται όλοι οι νέοι, ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες, με κρατική ευθύνη, με την αποφοίτησή τους από τη γενική ή επαγγελματική εκπαίδευση από τα ΤΕΙ ή ΑΕΙ, με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα αλλά και τα ενδιαφέροντά τους. Άμεση ολοκλήρωση της προκήρυξης του Ν. 2643/98 μέσα στο 2015.
  • Μέτρα προστασίας των ανέργων, 600 € επίδομα για όσο καιρό κρατάει η ανεργία. Άνεργος να θεωρείται όποιος αναζητεί δουλειά και δεν βρίσκει.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης και δεύτερης κατοικίας, καμία διακοπή ρεύματος σε απλήρωτους, απολυμένους, ανασφάλιστους κ.λ.π..
  • Άμεσα μέτρα για την εξυγίανση και τον εκδημοκρατισμό με νόμο του συνδικαλιστικού κινήματος των ΑΜΕΑ, των χρονίως πασχόντων, των γονέων και κηδεμόνων, να μπει τέρμα στον κρατικό συνδικαλισμό και στις οργανώσεις και σωματεία επιχειρήσεις των ΑΜΕΑ.
  • Επαναφορά μισθών και συντάξεων στα προ των περικοπών επίπεδα.
  • Κατάργηση όλων των μνημονίων, παλιών και νέων και όλων των εφαρμοστικών νόμων.
Στο καιάδα η ανταγωνιστικότητα και η εργαλειοθήκη του
ΟΟΣΑ και όχι οι εργαζόμενοι και τα ΑΜΕΑ 

+