Η φοροληστεία του ΦΠΑ

Οι προτεινόμενες από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης από το 13% στο 23% σημαίνουν αντίστοιχες ανατιμήσεις, ανάμεσα σε άλλα, για τα παρακάτω:
  • Όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί και σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.),
  • Τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί).
  • Τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης.
  • Υπηρεσίες Υγείας που παρέχονται από ιδιωτικές κλινικές.
  • Τα εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).
  • Τις πωλήσεις ειδών που προορίζονται για την υποστήριξη μόνιμα αναπήρων.
Οι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών θα αυξηθούν άμεσα στη λιανική, περίπου 9%. Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου που θα καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής 9% που ισχύει για τα παραπάνω είδη και υπηρεσίες, η εφαρμογή συντελεστή 23% θα σημάνει ανατιμήσεις της τάξης του 13%.
Ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά θα αυξηθεί από το 6,5% στο 11% με συνέπεια οι τιμές να αυξηθούν πάνω από 4%. Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, ο συντελεστής 5% θα καταργηθεί και θα απογειωθεί στο 11%.
Ο ΦΠΑ για τα βασικά και φρέσκα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και το φυσικό αέριο θα μειωθεί ελάχιστα από το 13% στο 11%, εξέλιξη η οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει πτωτικά και τις τιμές τους. Στην καλύτερη περίπτωση, οι «μειώσεις» στη λιανική θα είναι της τάξης του 1,7%. Στα νησιά του Αιγαίου, ο συντελεστής ΦΠΑ των περιπτώσεων αυτών θα αυξηθεί από το 9% στο 11%, οπότε θα υπάρξουν ανατιμήσεις και σ' αυτά τα εμπορεύματα.
+