Ιδια και χειρότερη η οικονομική κατάσταση στα Ταμεία

Αποκαλυπτικά για την κατάσταση των Ταμείων είναι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το διάστημα Γενάρης - Απρίλης, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι με την πολιτική της διασφαλίζεται η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών οργανισμών και άρα η ομαλή καταβολή των συντάξεων.
Στην πραγματικότητα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια πολιτική με τους προηγούμενους σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ετοιμάζει νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση με το πρόσχημα της «βιωσιμότητας».
Δηλαδή, η κακή οικονομική κατάσταση των Ταμείων, που ανατροφοδοτείται από την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του (λεηλασία αποθεματικών, εισφοροαπαλλαγές στους εργοδότες, μη καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης, μεγάλη ανεργία κ.ά.), γίνεται το άλλοθι για τις επόμενες ανατροπές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 19% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο πέρσι, ενώ και οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν πέσει κατά 14,6%.
Την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών οργανισμών επιβάρυνε και η συρρίκνωση των καταθέσεών τους κατά 75%, εξαιτίας και της μεταφοράς των ταμειακών τους διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, με εντολή της κυβέρνησης.
Σε απόλυτα νούμερα, τα έσοδα των Ταμείων από το κράτος έχουν μειωθεί κατά 633 εκατ. ευρώ από πέρσι (Γενάρης - Απρίλης), τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 893 εκατ. ευρώ, ενώ το συνάλλαγμα και οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη «δήμευση» των ταμειακών διαθέσιμων από το κράτος, μετά την τελευταία μεταφορά 160 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ στην ΤτΕ από τραπεζικούς λογαριασμούς των ασφαλιστικών ταμείων, το σύνολο των χρημάτων που έχουν αποδώσει οι ασφαλιστικοί οργανισμοί προς την ΤτΕ ανέρχονται στα 560 εκατ. ευρώ.
Άλλα 470 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε ειδικούς λογαριασμούς του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) έχουν γίνει ρέπος με το Δημόσιο.
+