Η Διακήρυξη της ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου για τις Εκλογές του Συλλόγου, 2012.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Δ.Α.Σ. - Ο.Τ.Α. ΡΟΔΟΥ 
http://www.dasota-rodos.gr  email:dasotarodos@gmail.com
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια από τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους μαύρους συμμάχους της ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ, μνημόνια και εφαρμοστικοί νόμοι, μεσοπρόθεσμο, πολυνομοσχέδια, εξαναγκάζοντας έναν ολόκληρο λαό να βουλιάξει από την ανέχεια και την εξαθλίωση.
Κατάργησαν ακόμα και ως έννοια τα εργασιακά δικαιώματα. Μετατρέπουν τη χώρα σε «εργοτάξιο» ανέργων. Ήδη 150.000 απολύσεις συναδέλφων είναι μπροστά μας. Οδηγούν τους συνταξιούχους στην επαιτεία και τη νέα γενιά στη μετανάστευση. Επιβάλλουν αλλεπάλληλα φορολογικά χαράτσια και μάλιστα αναδρομικά. Εκτινάσσουν την ακρίβεια. Διαλύουν σχολεία και νοσοκομεία. Ξεπουλάνε την Ελλάδα.
Αυτοί οι ίδιοι που αξιώνουν να σκύψουμε το κεφάλι σαν σκλάβοι, βαράνε προσοχή μπροστά στην τρόικα, την ΕΕ, τον ΣΕΒ, τις τράπεζες και τα μονοπώλια και περνούν αδιάβαστα στη βουλή τα τελεσίγραφα μνημόνια της καταδίκης μας, για να είναι ανταγωνιστικοί οι δικοί μας μισθοί με τους μισθούς των ήδη καταληστευμένων και εξαθλιωμένων λαών του κόσμου.
Επικαλούνται το χρέος. Το χρέος όμως, αξιοποιήθηκε προσχηματικά για την εκδήλωση αυτής της πρωτοφανούς σε ένταση και έκταση πολιτικής λαίλαπας.
Τα χρέη στην Ελλάδα όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία του προβλήματος.  
Σαρώνοντας τα πάντα στον ιδιωτικό τομέα, καταργώντας συλλογικές συμβάσεις, φτάνοντας το μισθό στα 400 ευρώ, δεν άφησαν από το βλέμμα τους λεπτό το δημόσιο τομέα. Ήδη συστάθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ με αντικείμενο την εφαρμογή των αποφάσεων της κυβέρνησης για περιορισμό των κρατικών δομών κατά τουλάχιστον 30%.
Ειδικότερα στους ΟΤΑ θα εφαρμοστεί διαδικασία αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και του προσωπικού τους. Η διαδικασία αξιολόγησης θα διενεργηθεί από εξωτερικούς συμβούλους (δηλαδή ιδιώτες), ενώ την αξιολόγηση του προσωπικού θα εποπτεύει το ΑΣΕΠ. Βάσει της αξιολόγησης που θα γίνει, η αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη του ερχόμενου έτους με κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων, μετακίνηση, μετάθεση ή και απόλυση προσωπικού οπότε και θα συνταχθούν νέα οργανογράμματα.
Η κατάργηση όλων των κενών οργανικών θέσεων στους ΟΤΑ, καθώς και των οργανικών θέσεων όσων υπαλλήλων αποχωρούν από την υπηρεσία, κατεδαφίζει τις δομές και τις οδηγεί σταδιακά στην υπολειτουργία, την απαξίωση και τέλος στην ιδιωτικοποίηση. Ήδη στο Δήμο Ρόδου, όπως και συντονισμένα σε όλους τους Δήμους η Καθαριότητα ιδιωτικοποιήθηκε, η εφεδρεία εφαρμόστηκε, οι κενές οργανικές θέσεις καταργήθηκαν. Έχει αποδείξει ήδη η Δημοτική μας Αρχή ότι ακολουθεί πιστά τις εντολές της Κυβέρνησης και θα τηρήσει και στο μέλλον τις οδηγίες για την Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών του Δήμου με όλες τις συνέπειες. Εφαρμόζει προγράμματα απασχόλησης συμβασιούχων την ίδια στιγμή που επικαλείται υπεράριθμο προσωπικό. Ενώ υπάρχουν ανάγκες παντού, σε έργα υποδομής, σε Παιδικούς Σταθμούς και γενικά στην Πρόνοια, στην Καθαριότητα, στο Πράσινο, στον Πολιτισμό, ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν από εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, προσλαμβάνουν συμβασιούχους με ελάχιστα δικαιώματα για να μη δημιουργούν προϋποθέσεις για μελλοντική πιθανότητα μονιμοποίησης ή τέτοιου είδους διεκδικήσεων. Αυτός είναι ο στόχος τους : Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα που θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών.  
Φτάσαμε συναδέλφισσες και συνάδελφοι να αδυνατούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς να αγοράσουν τις δικές τους προσωπικές υπηρεσίες προς τα παιδιά τους, ακριβώς γιατί οι κοινωνικές παροχές έγιναν εμπόρευμα που πουλιέται. Το δικαίωμα στην υγεία με την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ, μετατράπηκε σε ένα ελάχιστο πακέτο παροχών. Ένα προμελετημένο έγκλημα εις βάρος της υγείας του συνόλου των εργαζομένων, για να εξασφαλίσουν κέρδη οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον Τομέα. Αγοράζουμε πανάκριβα την παιδεία. Έχουμε μέχρι σήμερα απώλειες έως και 50% στο ετήσιο εισόδημά μας, ενώ οι περικοπές στις συντάξεις και στο επικουρικό δεν έχουν τέλος.
Πώς απαντά η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ - ΟΤΑ στα προβλήματα των εργαζομένων στο δημόσιο; 
Καλλιέργησαν αυταπάτες, τον εφησυχασμό και τον αποπροσανατολισμό στους εργαζόμενους, όταν ήξεραν πού πάνε τα πράγματα. Δεν πήραν καμία αγωνιστική πρωτοβουλία και κανένα ουσιαστικό μέτρο για την οργάνωση των εργαζομένων. Έδωσαν χρόνο στο κεφάλαιο. Ακόμα και όταν προκηρύσσουν κινητοποιήσεις το κάνουν για τα μάτια του κόσμου αφού με τη συνολική τους στάση συμβάλλουν στον εκφυλισμό των αγώνων. Η επιτυχία μιας κινητοποίησης απαιτεί πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους. Ενημέρωση και συζήτηση για την αξία που έχει η συλλογική πάλη. Αντιπαράθεση με μηχανισμούς που δημιουργούν φόβο, αυταπάτες, εφησυχασμό, που ευνοούν τον ατομικισμό. Σύγκρουση με τις συντεχνιακές αντιλήψεις που καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατόν μια μερίδα εργαζομένων να ξεφύγει από την αντιλαϊκή λαίλαπα.
  • Οι δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ρίχνουν το δηλητήριο του διχασμού, διασπούν και διαχωρίζουν τους εργαζόμενους σε μόνιμους και συμβασιούχους, σε δημόσιους και ιδιωτικούς, σε «υπόγεια» και «ρετιρέ», σε εργάτες και διοικητικούς. Θεωρούν τους συμβασιούχους παρακατιανούς, εργαζόμενους β’ κατηγορίας. Τους αρνούνται το δικαίωμα να είναι μέλη της Ομοσπονδίας, με δικαίωμα ψήφου στις αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Διαγράφουν Σωματεία που στη δύναμή τους έχουν ως ισότιμα μέλη τους συμβασιούχους. Με τον ίδιο τρόπο απειλούν και το δικό μας Σύλλογο αφού δήλωσαν ότι θα προσβάλουν στο Πρωτοδικείο την απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης. Αυτοί είναι.
Με αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα δεν υπάρχει προοπτική!
  • Στήριξαν επί της ουσίας τον «Καλλικράτη», το πιο επιθετικό, το πιο αντιλαϊκό εργαλείο στο χώρο των ΟΤΑ, που φέρνει ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις , απολύσεις, κ.α.
  • Στήριξαν τον στόχο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, δηλαδή να είναι φτηνοί οι εργαζόμενοι, όπως ζητούσε το κεφάλαιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που προσκυνούν.
  • Αλλά και οι δυνάμεις της Αυτόνομης Παρέμβασης αρθρώνουν υψηλούς αγωνιστικούς τόνους και στην πράξη, στο περιεχόμενο της πάλης συμπορεύονται με ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλά και ΠΟΕ-ΟΤΑ. Δική τους ήταν η πρόταση στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ για την σύσταση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, που θα έκρινε «πόσο από το χρέος είναι νόμιμο και πόσο παράνομο», πόσο και τι αναλογεί στους εργαζόμενους να πληρώσουν, λες και οι εργαζόμενοι το δημιούργησαν. Στην Ε.Ε., στο Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, αλλά και σε Ομοσπονδίες αρνήθηκαν να καταγγείλουν τον προβοκατόρικο ρόλο των κουκουλοφόρων στο κίνημα. Θεωρούν την «κουκούλα» μέρος του κινήματος!!!
  • Μιλούν για κρίση χρέους, για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και «κοινωνικές τράπεζες»!
Αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι επικίνδυνες για το κίνημα, για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οδηγούν το κίνημα από ήττα σε ήττα. Μέχρι εδώ! Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον αγώνα σ’ αυτές τις πλειοψηφικές ηγεσίες, σ’ αυτές τις δυνάμεις που οδηγούν το κίνημα στο συμβιβασμό και την υποταγή.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειαζόμαστε συλλόγους δυνατούς, εργαλεία αγωνιστικής δράσης και ταξικής συσπείρωσης, για να σημάνουμε ξεσηκωμό, να βροντοφωνάξουμε κανένα νέο μέτρο σε βάρος των εργαζομένων, να απαιτήσουμε να φύγει η τρόικα, εκλογές τώρα, ανατροπή της κυβέρνησης και όσων την στηρίζουν.
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες η συστράτευση των εργαζομένων του δημοσίου με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τις δυνάμεις που στηρίζει το ΠΑΜΕ, γίνεται επιτακτική.
Επιβεβαιώθηκε σε όλα όσα σου είπε. Σου έλεγε απλά την αλήθεια. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το χαρακτήρα της, την καπιταλιστική κρίση, τις συνέπειες από την ΟΝΕ και όλες τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες που έφεραν την ανατροπή σ’ όλες τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα. Σε προειδοποίησε έγκαιρα, ώστε αν το αλυσόδεμα των εργατοϋπαλλήλων είναι όρος ανέλιξης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, για τους εργαζόμενους και το λαό, η ανατροπή της εξουσίας τους είναι προϋπόθεση επιβίωσης και ευημερίας. Τρίτος δρόμος, που να διαφυλάσσει την καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα και ταυτόχρονα να διασφαλίζει τη λαϊκή ευημερία, δεν υπάρχει.
Πάνω στην καταστροφή του λαού, στον πόνο, στα βάσανα, στα αδιέξοδα, στην όλο και μεγαλύτερη αγριότητα απέναντι στους αγώνες του, βρίσκεται ο δικός τους δρόμος εξόδου από την κρίση. Από δω απορρέει και το πραγματικό χρέος του λαού: Το δικό μας χρέος. Είναι να οργανωθεί, να αντισταθεί και να τους πολεμήσει.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ

  • Να ματαιώσουμε το νέο έγκλημα της νέας δανειακής σύμβασης και τους εφαρμοστικούς που θα φέρουν πραγματική σφαγή στο δημόσιο τομέα.
  • Καμία απόλυση. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων. 
  • Να καλύψει τώρα η κυβέρνηση και η εργοδοσία τα χρέη προς τα Ταμεία και τους Οργανισμούς. Καμία ένταξη των Ταμείων στο «κούρεμα» και στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Να εξοφληθούν άμεσα, με ευθύνη του κράτους τα οφειλόμενα από τον ΟΠΑΔ στους φαρμακοποιούς και τους συμβεβλημένους γιατρούς. Να στελεχωθεί το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας με το απαιτούμενο προσωπικό.
  • Δημόσια κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια Στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα ΒΑΕ.
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων του Δήμου.
  • Όχι στο μισθολόγιο-φτωχολόγιο. 1.400 € κατώτατος μισθός με ανάλογη κλιμάκωση σε όλες τις κατηγορίες και τα μισθολογικά κλιμάκια. Αφορολόγητο όριο 20.000 € και 40.000 € για την οικογένεια και 5.000 για κάθε παιδί.
  • Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στους ΟΤΑ. 5νθήμερο, 7ωρο, 35ωρο και για τα ΒΑΕ 5νθήμερο, 6ωρο, 30ωρο.
  • Οργανωμένη συλλογική άρνηση πληρωμής όλων των χαρατσιών.
  • Κατάργηση των τροφείων. Δωρεάν παιδικοί σταθμοί για όλους με μόνιμο παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες.
  • Είμαστε αντίθετοι με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας και διεκδικούμε την κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης.
  • Να αυξηθεί η φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο 45%.
+